torstai 24. huhtikuuta 2014

Jotain pientä lonkkaluksaatiovauvalle

Pikkupeikolle syntyi pari viikkoa sitten serkku, jolla todettiin lonkkaluksaatio. Perheen äiti kysyi minulta, että olisiko minulla halua ja aikaa ommella vauvalle jotain kätevää päällepuettavaa.
En ollut vielä tuolloin nähnyt vauvaa, joten googletin hieman kuvia ja pyysin mittoja, jotta tietäisin minkäverran lasta "vie tilaa".  No arviolta ja mututuntumalla tehtyjähän näistä silti tuli.


Toiveena oli liivimekko ja sellainen piti toki ommella. Tein mekosta pitkän ja helmaan nauhakujan ajatuksena että yläkautta on helppo pukea ja lopuksia mekon helman voi sulkea pussiksi, eikä housuja välttämättä alle tarvita. Kaavapohjana OB:n essumekko koossa 56cm. Yläosan vuoritin valkoisella trikoolla. Ihanan pehmoinen keijuneitojersey ikasyrilta.
Lisäksi surautin hameen samalla periaatteella. Vyötärön resorista piti tehä reilusti tavallista suurempi, koska myös vyötärölle taipuu lastat lisäten ympärysmittaa. Eteen tein pienen vastalaskoksen väljyyttä lisäämään ja koristeeksi.
Taikametsäjersey ostettu muistikuvani mukaan royal-tuotteelta.


Aivan täydellisiä näistä ei tullut, pituutta olisi saanut olla vieläkin reilummin. Näkemättä vauvaa ja lastaa, en osannut hahmottaa kuinka paljon tilaa se viekään ja  helmaa ei näissä saa kurottua aivan umpeen. Mutta perheessä ollaan silti erittäin tyytyväisiä ja liivimekko on kuulemma saanut paljon kehuja ja ihailua niin sairaalassa kuin neuvolassakin ja täytyy sanoa että tuli enemmän kuin hyvä mieli kuulla tästä :)
Liivimekon lupasin muokata helman osalta uusiksi kun lastaa ei enää tarvita ja sitten tytöllä on ensin mekko ja kasvaessaan tunikamittainen liivari :)
Katsotaan mitä tuosta hameesta saa aikaiseksi, jos ei muuta niin menee melkein tuollaisenaan kun tyttö on paaaaljon isompi :)

5 kommenttia:

 1. Meidän lonkkisvauvalle meni parhaiten tosi joustavasta trikoosta tehdyt leeeveeeät potkarit ja housut. Googlettelin silloin ja näin tämän kaltaisia vaatteita, mutta en saanut aikaiseksi tehdä. Nämä vaatteet on varmasti tosi tärkeät saajalle ja hänen perheelleen!

  VastaaPoista
 2. Et sattumoisin muista mittoja, mikä olisi hyvä olka-helma -mitta mekkoon? Missä ob:ssa tuo essumekko? Lasten uunituore serkku sai eilen lonkkavaljaat, ja tälle pikku prinsessalle tekisin, kun nyt jostain löytyisi kaavaa/mittoja. =)

  VastaaPoista
 3. OB 1/2012 Home sweet home oli mimulla kaavapohjana,mutta kavensin aika reilusti.
  Pituutta en muista enää millään, mutta sen muistan että sitä ois saanu olla ainakin 10cm vielä lisääkin! Lasta vei paljon enemmän tilaa, kuin olin ajatellut ja tuota ei saanutkaan suljettua ihan kokonaan. Tee siis oikein reilun mittainen ja levyinen alhaalta, helppohan se on lyhentää normi liivimekoksi sitten kun lastata pääseepi eroon :)

  VastaaPoista